Skip til hoved indholdet

Bæredygtigt Madservice

Hvad er bæredygtigt mad? Mad, der tager hensyn til miljøet Mad, der har en ernæringsmæssig værdi, er sikkert og sundt Mad, der er kulturelt acceptabel Mad, der er økonomisk tilgængeligt for alle

Vi tager et stort ansvar på os, når vi producerer og leverer mad til andre mennesker. Der er mange kontroller og anbefalinger at leve op til for at føle sig ansvarlig i opgaveløsningen. Meget er rammesat og der er procedurer at støtte sig til og regler der skal efterleves.

I forhold til Klima og de nye klimavenlige kostråd, så er der målsætninger, men vejen derhen er ikke beskrevet. Der er mange anbefalinger at læne sig op af i arbejdet imod målet.

Vi vil, både personale og ledelse, i Assens Madservice gerne være First mover på området og blive et forbillede for andre aktører i Assens Kommune i arbejdet med klimavenlig mad, bæredygtig drift og reducering af madspild.

Vi læner os op af Fødevarestyrelsens udtagelser omkring klimavenlige kostråd;

Vi kan ikke alt, men vi kan alle noget

Der er mange aktører i Assens Kommune, der arbejder med mad. En kommunal indsats fra Assens Madservice vil kunne inspirere andre aktører til at arbejde med klimavenlig
mad og reduktion af madspild fx butikker, borgere, restauratører og producenter af fødevarer

Vi arbejder aktivt i Assens Madservice for at opfylde de opsatte Klimamål for vores område. 

Se mere omkring Assens Kommunes klimastrategi

CO2-udledningen fra den mad, vi spiser, kan blive
mindre og dermed mere klimavenlig.


Klimavenlig mad handler bl.a. om at:

1. Spise årstidens frugt og grønt

2. Spise mere grønt og mindre kød

3. Spise magert kød som fjerkræ og fisk med
lavere klimaaftryk end fx okse- og kalvekød.

4. Spise lokale råvarer (ikke altid et mere klimavenligt – afhænger af produktionsformen)

5. Reducere madspild i hele kæden

6. Stille krav til leverandører ved indkøb af råvarer
om mindst mulig emballage, og at det skal være klimavenlig emballage

7. Anvende mindst mulig emballage og bruge klimavenlig emballage til at levere mad til borgere
fra Madservice

8. Anvende vand fra hanen frem for flaskevand
(produktion og transport af plasticflasker undgås)

9. Engangsservice til mødeforplejning o.l. undgås
(hvis det er nødvendigt – så brug pap frem for plastic)

10. Købe større partier ind ad gangen, så transport
af varer reduceres. Anvendelse af én hovedleverandør.

11. Spise kartofler og rodfrugter frem for ris og
pasta

De officielle Kostråd består af syv kostråd:

 

  1. Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  2. Spis flere grøntsager og frugter
  3. Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  4. Spis mad med fuldkorn
  5. Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  6. Spis mindre af det søde, salte og fede
  7. Sluk tørsten i vand

Supplerende råd om mad og drikke, når du er over 65 år

Disse råd er til den, der er rask og normalspisende. 

  • Følg De officielle Kostråd og fokusér på at få nok bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter 
  • Tag de anbefalede kosttilskud

Behov for mere protein

Når man er over 65 år, har man behov for mere protein. Hertil kommer, at energibehovet falder med alderen. Dette skyldes at man både taber muskelmasse og den fysiske aktivitet falder.

Man skal derfor skære meget ned på fx slik, kage, chokolade, is, kiks og chips samt på søde drikkevarer og alkohol. På den måde får man plads til den sunde og proteinrige mad. Fokusér på at få bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. 

Konkret kan følgende mængder tilsammen være tilpas for at dække behovet for protein. Mængderne gælder tilberedt mad for den, der er over 65 år, er rask og normalspisende og med et gennemsnitligt energibehov:

  • 100 g bælgfrugter om dagen
  • 30 g nødder om dagen
  • 250 ml mager mælk og mælkeprodukter og 20 g mager ost om dagen (1 skive) eller 350 ml mager mælk eller mælkeprodukter om dagen, hvis man ikke spiser ost. Varier med magre proteinrige mælkeprodukter som skyr og ylette flere gange om ugen.
  • 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fed fisk
  • 350 g kød om ugen – varier gerne med indmad af og til fx leverpostej eller stegt lever
  • 2 æg om ugen.

Læse mere omkring kostråd og de supplerende råd til personer over 65 år 

ØKOLOGI BANER VEJ FOR KLIMAVENLIGE MÅLTIDER

 

Økologi er et vigtigt redskab til at få klimavenlige måltider i professionelle køkkener. Økologi bygger grundlæggende på en ide om bæredygtighed og handler om hensynsfuld omgang med jorden, vandet, luften og livet. Økologi rummer nogle af svarene på en lang række af de væsentlige udfordringer, som verden står overfor.

Økologi er et aktivt valg og I Assens Madservice prioriterer vi økologi højt hvis den også vurderes bæredygtig. 

Når vi handler råvarer til vores produktion vurdere vi ud fra følgende:

  • Pris
  • Kvalitet
  • Dansk
  • Økologisk

Derved vægter vi Dansk over Økologi, da vores valg, er at vægte det lokale og danske højt i vores arbejde med det klimavenlige Madservice.

På nuværende har vi en økologiprocent på omkring 20%

 

Assens Kommunes Madservice
Odensevej 29D
5610 Assens

Telefon: 64 74 69 55

Nyttige links