Skip til hoved indholdet

Seniorlivstilsmesse

De Forebyggende hjemmebesøg holder Seniorlivsstilsmesse hvert halve år for alle +65 årige, der ikke bor på plejehjem. Fokus er Det gode seniorliv”

Klimafrikadeller på panden, steger lystigt ved Seniorlivsstilsmesse

Mød os på Seniorlivstilmesser rundt om i Kommunen

Vi tager aktuelle emner med på messe og snakker med borgerne omkring deres madvaner og ernæring.

I år havde vi fokus på klima og havde vores Klima frikadelle med som smagsprøve.

Vi spurte borgerne; Bruger du bælgfrugter i din kost? Det gav anledning til gode dialoger og mange tog vores "Tips til brug af bælgfrugter " med hjem.

Klima frikadeller 4 portioner

Ingredienser

300 g Svinekød hakket

200 g Ingrid Ærter, kogte

Evt. en kogt most kartoffel

1 lille løg

1 æg

20 g grahamsmel

20 g havregryn

35 g hvedemel

3 dl letmælk

½ tsk. løgpulver

1 ½ tsk. groft salt

Groft peber

Fremgangsmåde

Læg de tørrede ærter i blød i 10-12 timer, kassér udblødningsvandet, og kog ærterne i 30min. i frisk vand

Ingrid ærterne afkøles og blendes sammen med mælk og evt. en kogt kartoffel fra dagen før

Hakket svinekød røres godt med salt

De blendede ærter, revet løg og æg tilsættes

Mel, grahamsmel og havregryn tilsættes sammen med peber

Tilsæt evt. lidt mere mælk til farsen har en passende konsistens

Steges på panden i smør eller olie

Denne opskrift er udarbejdet og leveret til dig af Assens Madservice en del af Assens Kommune

10 nemme tips til brug af bælgfrugter i kosten

Fødevarestyrelsen anbefaler os, at spise 100 gram bælgfrugter om dagen.

Det er for mange svært og vores fantasi rækker ikke til, hvordan vi skal bruge dem.

Vi har her samlet et par gode og forholdsvis nemme ideer til at få bælgfrugter ind i kosten, uden at skære kødet helt væk.

  1. Erstat ¼ del af dit kød, når du laver gryderetter med linser, de koger helt ud og ”forsvinder” nærmest.
  2. Når du laver f.eks. frikadeller eller farsbrød, kan du bruge en mindre mængde kød eller fisk i din ret, og supplere med blendede eller hakkede bælgfrugter.
  3. Kom linser eller flæk ærter i din suppe. De koger igen helt ud, men mætter godt og giver dig protein.
  4. Kom kogte hvide og blendede bønner i din kartoffelmos. Mosen bliver cremet og lækker.
  5. Bag med bønner hvis du bager franskbrød og boller. Brug hvide kogte bønner og det kan ikke ses. Men du vil få noget lækkert og saftigt brød der mætter.
  6. Brug bælgfrugter til pålæg ex. Hummus som erstatning for mayonnaise o.lign.
  7. Lav snacks af bælgfrugter. Rist kogte kikærter på panden ved høj varme i lidt olie og tilsæt evt. paprika eller andet krydderi. Smag til med salt og peber. Kan med stor fordel bruges som topping på salaten.
  8. Laver du i forvejen smoothies, så blend lidt kogte bønner med sammen med dit frugt. Du får et godt proteintilskud og det vil smage præcis som det plejer
  9. Læg altid tørrede bønner i blød i 10-12 timer, kassér udblødningsvandet, og kog bønnerne grundigt i frisk vand (for at uskadeliggøre bønnernes indhold af lektiner.) Lav evt. en større portion, og frys nogle portioner ned. Så er du hurtigt i gang, når du næste gang vil bruge bælgfrugter i maden.
  10. Brug bælgfrugter fra dåse, som kan spises uden kogning først

Dette er udarbejdet og leveret til dig af Assens Madservice en del af Assens Kommune

Assens Kommunes Madservice
Odensevej 29D
5610 Assens

Telefon: 64 74 69 55

Nyttige links